T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Mediha Engizer Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi

SINAV KAYGISI

Sınavla   ilgili konularda düşünme, hatırlama ve yoğunlaşma güçlüğüne yol açan duygu   durumudur. Kaygının en ağır düzeyde yaşandığı sınavlar üniversite ve liselere   giriş sınavlarıdır. Aslında sadece bu sınavlar değil, okullardaki sınavlar da   öğrencileri kaygılandırmaktadır. Ancak bu sınavların telafisi kolay   olduğundan öğrencilerdeki kaygı düzeyi diğer sınavlar kadar olmamaktadır.

Yüksek   sınav kaygısı, öğrencinin başarısızlığına yol açan en önemli faktörlerin   başında gelmektedir. Yapılan araştırmalar, yüksek sınav kaygısının özellikle   orta bilgi düzeyindeki öğrencilerin başarısını daha fazla düşürdüğünü   göstermektedir.

ÖSS´ye   hazırlanan 370 kız ve erkek öğrenciye çözmeleri için bir takım sorular   verildi. Çözüm sırasında yapılan küçük eleştiriler öğrencilerin başarısında   yüzde 10 oranında azalttığı görüldü. Yapılan eleştirilerin dozu   artırıldığında öğrencilerin hata yapma oranı yüzde 55´e kadar çıktığı   görüldü.

Öğrencileri   üzerinde yapılan bir araştırmada; öğrencilere ezberlemeleri için bir takım   formüller verildi ve daha sonra bu formüllerin ne kadarını hatırladıkları   belirlendi. Yine aynı gruba, bu kez ´hafızalarınız pek kuvvetli değil´ diye   söylendi. Ezberledikleri formülleri hatırlama oranları yeniden belirlendi.   Sonuç: hatırlanan miktar ilk hatırlamadan %15 daha düşüktü. Grubun   kendilerine olan güveni sarsıldığında, hatırlama yeteneklerinin azaldığı bu   deneyle ispatlanmıştır.

Bir   öğrencinin sınav kaygısı yaşadığını nasıl anlayabiliriz?

Öğrencideki   her değişiklik sınav kaygısı olmayabilir.

Sınav   Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Huzursuzluk,   kendini rahat hissedememe,

Çabuk   öfkelenme, ve öfkeyi dışa vurma isteği,

Mutsuzluk   ve umutsuzluk

İçe   kapanma, kendini soyutlama,

İlişki   kurmada güçlük, aile ve arkadaşları ile sorunlar yaşama

Olumsuz   benlik algısı, (kendini değersiz ve gereksiz hissetme)

Düşünceleri   toparlayamama, ifade edememe,

Unutkanlık   , bilgileri transfer edememe (önceki bildiklerini sonrakiler için olumlu   kullanmakta güçlük yaşamak)

Dikkatini   toplamada sorun yaşamak,

Mide   ve bağırsak rahatsızlıkları,

Baş   dönmesi, kusma,

Ellerde   titreme, terleme,

Nefes   alıp vermede güçlük yaşama,

Yorgunluk   ve bitkinlik belirtileri,

Uyku   ve iştah bozuklukları

Sınav   Kaygısının birçok nedeni olabilir. Öğrencinin bulunduğu ortam kişisel   özelliklerine göre bu nedenler değişebilir.

Kaygıyı   azaltmak için Kullanılabilecek Teknikler:

Doğru   Nefes Almak:

Açık   havada veya havalandırması iyi olan bir odada 5–10 defa derin nefes alıp   vererek kafanızdan düşüncelerinizi boşaltabilirsiniz. İyi nefes ağır, derin   ve sessiz olmalıdır. Doğru nefes vücudu rahatlatır. Doğru ve derin nefes   almanın stres sonucu daralan damarları genişletme ve oksijenin bedenin en uç   ve en derin noktalarına kadar ulaşmasını sağlama özelliği vardır.

Fizik   Egzersizi Yapmak:

Gerginlik   damarlarda daralmaya neden olduğu için hücrelere giden kan miktarında azalma   olur. Aşırı ve yorucu olmayan ısınma hareketleri yapabilirsiniz. Düzenli   yürüyüşler yapmak bile çok yararlı olacaktır.

Düşünce   Biçimini Düzenlemek:

Sınavdan   önce zihninizde, geçmişteki başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı   vurgulayın. Bizleri etkileyen aslında olaylar değil olaylara karşı bakış   açımız, inançlarımız, yorum ve kalıp düşüncelerimizdir. Olaya karşı temel   inançları değiştirmek asıl amaçtır. Sınavın kendi başına kaygılandırma gücü   olsaydı tüm öğrenciler aynı kaygıyı duyardı. Bu konuda yapılacak bir şey   olmazdı, bu kaderimiz olurdu. Her birimizin çeşitli konularda iç konuşmaları   vardır. Bu durum şu anda da devam ediyordur. Bu konuşmalar pozitif olursa   bize olumlu telkinde bulunur. Çalışma motivasyonunu ve bilincini arttırır.

Konuşmalar   olumsuz olursa; kaygı ve başarısızlık duygularını geliştirir. Olumsuz telkin   olur. Bir kişinin zihninden günde binlerce düşünce geçmektedir. Bu   düşüncelerin büyük bir çoğunluğunun da olumsuz düşünceler oluşturmaktadır. Olumsuz   düşünen bir kişi zamanla karamsar ve kaygı bir kişiliğe bürünür.

Olumlu   düşünce, konuşma ve telkini mutlaka öğrenmeliyiz.

Düşünce   sistemimiz gerçekçi, olumlu ve faydalı, nitelikte olmalıdır.

Kendinize   güveniniz.

Beslenme   ve uykunuzun düzenli olmasına özen gösterin.

Doktorunuz
  tavsiye etmedikçe bilinçsizce ilaç kullanmayın.

Sistemli   ve düzenli ders çalışınız.

Sınav   Kaygısı eter gibidir. Azı ayıltır. Çoğu bayıltır. Bir miktar kaygı her zaman,   her işte gereklidir.

Yeter   ki olumsuz düşünmeyelim karamsar olmayalım.

Sınav   kaygısını bir rüzgara benzetirsek; karamsar öğrenci rüzgardan şikayet eder,   iyimser öğrenci geçmesini umar, akıllı öğrenci yelken açar…

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.11.2019 - Güncelleme: 11.11.2019 00:27 - Görüntülenme: 374
  Beğen | 0  kişi beğendi